vrijdag 24 januari 2014

Schrijf je in voor Powerseminar: De Wendbare Zorgorganisatie 2014

Het Zorgmarketingplatform organiseert op donderdag 27 maart a.s. een leerzame bijeenkomst met sprekers uit de zorgpraktijk. Meld u snel aan, want het aantal plaatsen is beperkt!


Creëer ook een slagvaardig organisatie!
De gezondheidszorg is sterk in beweging. De veranderingen volgen elkaar steeds sneller op en de impact van veranderingen is steeds groter. Zorgorganisaties moeten strategisch wendbaarder worden om te kunnen overleven. Uit recent onderzoek blijkt echter dat het adaptief vermogen van de meeste zorgorganisaties onvoldoende is. Organisaties moeten de omslag maken van besturen naar ondernemen, van aansturen naar zelfsturing, van top-down naar bottom-up, van beheersen naar loslaten en van hiërarchisch leidinggeven naar verbindend leiderschap. Maar hoe pak je dat aan? 

Veel zorgorganisaties worstelen met deze vraag. Daarom organiseert het Zorgmarketingplatform op donderdag 27 maart 2014 een gratis powerseminar over dit onderwerp. In dit powerseminar krijgt u concrete inzichten en handvatten voor het wendbaarder maken van uw organisatie. U kunt daardoor sneller en flexibeler anticiperen op veranderende omstandigheden en sneller en beter kansen benutten. Dit seminar is bestemd voor bestuurders, directeuren, managers en teamleiders van zorgorganisaties die het verschil willen maken.
Powerseminar De Wendbare Zorgorganisatie op donderdag 27 maart 2014
Het programma van dit powerseminar bestaat uit:
13:00 uur Inloop en ontvangst
Ontvangst met koffie, thee en fris. 
13:15 uur Opening door Sjors van Leeuwen
Auteur van de boeken Strategic Agility en Klant in de driver’s seat en initiatiefnemer van het Zorgmarketingplatform. Sjors schetst kort de vier belangrijkste bouwstenen van strategisch wendbare organisaties. Deze bouwstenen vormen het kader voor alle bijdragen.
13:30 uur Klant in de driver’s seat
Presentatie van Sjors van Leeuwen van Indora Managementadvies over partnership marketing en klantgedreven innoveren met behulp van co-creatie, crowdsourcing en communities. Sjors laat zien hoe u klanten op tal van gebieden kunt betrekken bij uw organisatie: van marktonderzoek en productontwikkeling tot promotie en klantenservice. In deze presentatie passeren diverse praktijkvoorbeelden de revue.
14:00 uur Flexibele organisatiemodellen
Presentatie van Walter Kienhuis van ManagementTalent over nieuwe organisatiemodellen. ‘Habitat Lekker Leven’ is een innovatief dienstverleningsconcept gebaseerd op het werken met zelfstandige participatie-ondernemers en het creëren van lokale en virtuele communities die op basis van wederkerigheid samenwerken. De ‘Talenten Management Bank (TMB)’ is een initiatief van vier ziekenhuizen. Een combinatie van een mobiliteitsconcept en een virtuele marktplaats waar vraag en aanbod van vacatures, werknemers en talenten samenkomen. 
14:30 uur Pauze
Korte pauze voor koffie, thee en fris.
15:00 uur Bouwen van succesvolle (zelfsturende teams)
Presentatie van Thijs Koevoet van T-Workx training en coaching over succesvol teamwork en
verbindend leiderschap. Thijs laat de belangrijkste succes- en faalfactoren zien en presenteert een stappenplan om ‘gewone’ teams stapsgewijs te transformeren in zelforganiserende en zelfsturende ‘dreamteams’ die resultaatgericht en klantgericht werken. Het resultaat is een slagvaardige en resultaatgerichte organisatie.
15:30 uur Strategic Agility-system Triggre
Presentatie van Mark Hulshof van Triggre over het Strategic Agility System Triggre. Dit is een zeer gebruiksvriendelijk platform waarmee zorgorganisaties snel en makkelijk (mobiele) business applicaties kunnen genereren en uitrollen voor verschillende soorten bedrijfsprocessen zoals samenwerking (communities), social intranet, klantenservice, productontwikkeling of ketensamenwerking en -integratie. Triggre maakt een einde aan langdurige en kostbare ontwikkelprojecten. Triggre vergroot de proces- en ICT-flexibiliteit waardoor zorgorganisaties wendbaarder worden en sneller kansen kunnen benutten. Met Triggre kunnen kenniswerkers zelf business applicaties maken, aanpassen en onderhouden. 
16:00 uur Vragen, discussie en afsluiting
Het powerseminar wordt afgesloten met volop ruimte voor vragen en discussie.
AANMELDING EN KOSTEN
Het seminar is bestemd voor bestuurders, directeuren, managers en teamleiders van zorgorganisaties. Het seminar is niet bestemd voor andere geïnteresseerden. 
Het seminar is GRATIS. U kunt zich tot 10 dagen voor aanvang van het seminar afmelden. U kunt altijd een vervanger sturen. Als u (of uw vervanger) niet komt, dan bent u een no-show vergoeding van 95 euro excl. btw verschuldigd.
U kunt zich aanmelden door een email te sturen naar info@zorgmarketingplatform.nl o.v.v. uw naam, functie, naam organisatie en contactgegevens. U krijgt een bevestiging van uw aanmelding met een routebeschrijving per email toegestuurd. Met uw aanmelding gaat u akkoord met de aanmeldingsvoorwaarden.

DATUM EN LOCATIE

Het seminar vindt plaats op donderdag 27 maart 2014.
Het programma begint om 13.00 en eindigt op 16.30 uur.
De locatie is:
Hotel Haarhuis
Stationsplein 1
6811 KG  ARNHEM
Telefoon: 026-4427449
Internet: www.hotelhaarhuis.nl

dinsdag 7 januari 2014

Vijf frustraties van Teamwork

Patrick Lencioni legt de kern van samenwerking in teams bloot. Er zijn vijf grote frustraties waarmee teamleden worstelen, frustraties die de samenwerking saboteren: 

  1. Gebrek aan vertrouwen. 
  2. Angst voor confrontatie. 
  3. Gebrek aan betrokkenheid. 
  4. Afschuiven van verantwoordelijkheid. 
  5. Te weinig aandacht voor resultaten.
Frustratie 1: Gebrek aan vertrouwen

Zonder onderling vertrouwen van leden van een team is gezonde samenwerking onmogelijk. Onder vertrouwen verstaan we de zekerheid van teamleden dat de intenties van hun collega’s goed zijn en dat er geen reden is beschermend of bezorgd over de groep te zijn. Ieder lid van de groep moet zich kwetsbaar durven opstellen. Het vertrouwen moet dusdanig zijn dat eigen gebreken en tekortkomingen niet hoeven te worden gecamoufleerd. Fouten toegeven en hulp durven vragen.
Al wanneer een van de teamleden zich hiertoe niet kan zetten, kan dit het functioneren van het gehele team dwarsbomen. Een leider zal speciaal in dit lid moeten investeren. En – wanneer dit vergeefs blijkt te zijn – dit lid uit het team verwijderen.

Leden van teams waarin het vertrouwen ontbreekt:
- verbergen zwakheden voor elkaar;
- staan direct met conclusies en oordelen klaar over de intenties en neigingen van anderen;
- hebben een afkeer van vergaderingen.

Frustratie 2: De angst voor conflicten

Alle belangrijke, duurzame relaties hebben productieve conflicten nodig om te kunnen groeien. Dit zijn productieve, ideologische conflicten die beperkt blijven tot concepten en ideeën en niet destructieve conflicten, die op de man worden gespeeld. Zonder vertrouwen durven teamleden geen eerlijk conflict met elkaar aan te gaan. Ze kennen elkaar niet goed genoeg om het met elkaar oneens te durven zijn.
Toch zijn conflicten belangrijk om volgende stappen te kunnen zetten. Wanneer meningsverschillen niet worden uitgesproken, broeden ze onderhuids door en zullen de gevolgen desastreus kunnen zijn.

Teams die bang zijn voor conflicten:
- hebben vervelende vergaderingen;
- negeren controversiële onderwerpen;
- verspillen tijd en energie met het ophouden van de schijn.

Frustratie 3: Gebrek aan betrokkenheid

Door het conflict niet op te zoeken – en de ideeën en meningen van sommige teamleden stil te houden - ontstaat bij het nemen van beslissingen een gebrek aan betrokkenheid. Juist wanneer iedereen de kans heeft gekregen zijn zegje te doen, is de kans groter dat bij besluitvorming iedereen betrokken is. Zelfs wanneer een besluit ingaat tegen wat een van de teamleden voor ogen heeft.

Een team dat niet als eenheid optreedt:
- creëert onduidelijkheid binnen het team over de richting en de prioriteiten;
- komt keer op keer op discussies en beslissingen terug;
- moedigt kritiek achteraf onder teamleden aan.

Frustratie 4: Het ontlopen van verantwoordelijkheid

Wanneer we het hebben over verantwoordelijkheid, hebben we het over de bereidheid van teamleden om elkaar aan te spreken op prestaties of gedragingen die het team kunnen schaden. Maar het is vaak moeilijk een ander ter verantwoording te roepen. Niet zozeer – al stellen we dit wel - omdat we de ander geen naar gevoel willen geven, maar omdat we zelf geen rotgevoel willen hebben. Bang voor een ongemakkelijk gevoel, houden teamleden zich stil.
Juist teamleden die goed met elkaar overweg kunnen, hebben hier moeite mee. Dit vanwege de vrees een persoonlijke relatie te schaden. Maar het probleem is dat dit juist kan gebeuren door niets tegen de ander te zeggen.

Een team dat verantwoordelijkheid mijdt:
- moedigt middelmatigheid aan;
- mist deadlines en belangrijke afspraken;
- belast de teamleider onnodig daar hij de enige bron van discipline wordt.

Frustratie 5: Te weinig aandacht voor resultaten.

Wanneer teamleden niet op hun tekortschieten worden gewezen, bestaat er een kans dat niet langer iedereen gericht is op het beoogde eindresultaat. Zo kunnen teamstatus of eigen status in de weg staan. Het eerste komt vooral voor bij niet-commerciële welzijnsinstellingen. Teamleden gaan geloven dat de verhevenheid van hun missie op zich al voldoende reden tot tevredenheid is.
De individuele status betekent dat teamleden uit zijn op hun eigen positie en doelstellingen en niet op die van het team.

Een team waarbij resultaten niet op de eerste plaats komen:
- stagneert en slaagt er niet in zich te ontwikkelen;
- raakt prestatiegerichte teamleden kwijt;
- laat zich gemakkelijk afleiden.

Bron: Patrick Lencioni 
De vijf frustraties van teamwork

Meer informatie over zelfsturende teams en verbindend leiderschap
Wil je meer informatie over het over het bouwen van succesvolle zelfsturende teams en het realiseren van verbindend leiderschap, neem dan contact met mij op.


maandag 6 januari 2014

De juiste connectie krijgen en houden met klanten

Werk daartoe in kleine teams die snel en wendbaar opereren met en tussen klanten. 
Dat is het motto van de Amerikaanse consultant Dave Gray in zijn boek De Connected Company


De meeste managers hebben hun mond vol van innoveren en klantgericht werken 
In praktijk weten ze nog steeds niet goed hoe ze zich aan moeten passen aan de huidige ‘connected’ wereld. Een wereld waarin consumenten razendsnel en wereldwijd hun mening of ongenoegen uiten over producten en diensten die niet voldoen aan hun wensen. 
Klanten zijn steeds meer en steeds vaker met elkaar verbonden, en bedrijven moeten zich daaraan zo snel mogelijk aanpassen. Doen ze dat niet, dan lopen ze het risico hun eigen doodvonnis te tekenen, zo suggereert de Amerikaanse managementconsultant Dave Gray.

Zelfsturende teams
Hij houdt een pleidooi voor het opbreken van grote organisaties in kleine, autonome units, die hij ‘pods’ noemt. Wie zijn organisatie weet om te toveren tot een zogenaamde ‘podulaire organisatie’, ontwikkelt wél voldoende snelheid, veerkracht en flexibiliteit om de connectie met klanten levendig en gezond te houden. Door functionele units als bedrijfjes binnen het bedrijf te laten opereren, houd je een betere focus op klanten en bestrijd je bureaucratie. Gray benadrukt daarbij het belang van teamwork en van het weven van netwerken.

Uitdaging
De uitdaging zit hem erin om teams samen te stellen tot een coherente organisatie die als één entiteit kan functioneren. Naar de mening van de auteur kom je in een connected bedrijf alleen maar autonome units tegen die met het geheel zijn verbonden maar toch onafhankelijk van andere units kunnen opereren en evolueren. Er is geen sprake van een hiërarchie maar een holarchie, waarin elk deel ook een geheel is. Deze aanpak maakt een organisatie heel flexibel zodat ze, door hun directe klantencontacten, snel kunnen reageren. Het betekent ook dat met het wegvallen van een unit de rest van het connected bedrijf toch kan blijven functioneren.
Er is nog een voordeel van het werken in een connected bedrijf: de meeste medewerkers juichen het toe omdat hiermee hun handelingsvrijheid toeneemt en ze volop de kans krijgen tot zelfontplooiing. 


Meer informatie over zelfsturende teams en verbindend leiderschap
Wil je meer informatie over het over het bouwen van succesvolle zelfsturende teams en het realiseren van verbindend leiderschap, neem dan contact met mij op.